Jawab Ucapan Salam Wajib Hukumnya

Thursday, March 3, 2011

 

Kerajaan Perak menempa sejarah apabila melancarkan syiling dinar emas dan dirham perak sebagai instrumen pelaburan dan simpanan pertama di dunia yang menggunakan kandungan emas dan perak tulen.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, berkata usaha memperkenalkan dinar emas dan dirham perak di negeri ini bermula sejak 2005 lagi dengan kerjasama Ketua Jabatan Kewangan, Ekonomi dan Pengurusan Sains IIUM, Prof Ahamed Kameel Mydeen Meera.

“Saya mengadakan beberapa siri perbincangan dengan Prof Ahamed Kameel yang bertanggungjawab dalam hal ini dan seterusnya membawa kepada detik bersejarah pelancaran dinar emas dan dirham perak yang menggunakan kandungan emas 24K dan perak tulen.

“Kualiti dinar dan dirham yang kita lancarkan ini lebih baik daripada yang dihasilkan pada zaman Khalifah Abd Malik Ibn Marwan iaitu 1,357 tahun lalu yang hanya 97 peratus emas.

“Sebaliknya kerajaan Perak memperkenalkan dinar emas dan dirham perak yang pertama di dunia menggunakan kandungan emas 24K dan 99.9 peratus perak.

“Penting juga untuk diketahui umum bahawa dinar dan dirham ini bukan bertujuan menggantikan mata wang atau menjadi transaksi dalam urusan jual beli,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan dinar emas dan dirham perak milik kerajaan Perak di Ipoh hari ini.

Projek itu dijayakan hasil kerjasama strategik GoldNet International Sdn. Bhd. dan Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP).

Pada majlis itu juga, Dr Zambry turut melancarkan buku ‘The Real Money’ yang disunting oleh Prof Ahamed Kameel.

Sementara itu, Dr Zambry berkata, kerajaan negeri juga yakin pengenalan dirham emas dan dirham perak mampu menggalakkan perkembangan sektor baru seperti perkhidmatan selain membuka peluang pekerjaan dalam bidang berkaitan.

Jelasnya, permintaan untuk memiliki dinar emas dan dirham perak ini diterima dari Brunei dan Singapura dan sebagai permulaan, masing-masing 1,000 keping syiling dinar emas dan dirham perak dikeluarkan dengan nilai RM3 juta.

Minat untuk memiliki emas sebagai pelaburan dan simpanan juga katanya, menunjukkan sambutan yang semakin meningkat baik dari kalangan umat Islam mahupun bukan Islam.

Dalam perkembangan berkaitan, Pengerusi Eksekutif GoldNet International Sdn Bhd, Datuk Rais Hussin Mohamed Arif, berkata dalam keadaan krisis ekonomi global yang dihadapi sekarang, dinar emas dan dirham perak adalah alternatif pilihan bagi mempelbagaikan pelaburan dan melindungi wang simpanan daripada inflasi.

Tambahnya, inflasi adalah satu fenomena ekonomi yang kerap berlaku dan emas pula boleh bertahan nilainya dengan baik pada jangka masa panjang.

“Oleh itu, emas merupakan satu benteng yang baik terhadap inflasi selain boleh digunakan sebagai menunjukkan rasa cinta dan kasih sayang, penghargaan, pengiktirafan prestasi serta mengikuti agama kerana ia boleh digunakan untuk membayar zakat,” katanya.

Tambahnya, setiap pembelian dinar emas dan dirham perak ini akan disumbangkan kepada tabung wakaf untuk dimanfaatkan oleh umat Islam yang kurang berkemampuan.

Rais Hussin berkata, pembuatan dinar emas dan dirham perak berkualiti tinggi itu membabitkan sebuah syarikat tempatan berpangkalan di Kuala Kangsar, iaitu Mariwasa Kraftangan Sdn. Bhd.

“Dinar dan dirham Perak ini direka secara unik. Jata negeri Perak ditempa di bahagian muka hadapan wang syiling tersebut sementara reka bentuk klasik dinar Islam yang pertama kali digunakan semasa zaman Khalifah Abdul Malik Marwan pula dicetak di bahagian belakang.

“Dinar Perak merupakan wang syiling seberat 4.25 gram 24K emas sementara dirham pula adalah seberat 3 gram 99.9 syiling perak.,” katanya dan satu dinar emas dijual pada harga RM690 manakala koleksi dirham dijual dengan RM260.

GoldNet juga katanya, melantik pengedar tempatan iaitu Nubex Sdn. Bhd. yang akan membeli dan menjual dinar serta dirham Perak ke seluruh Malaysia termasuk luar negara.

“Nubex juga sedang dalam perbincangan dengan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) untuk mengedarkan syiling tersebut kepada pelbagai rangkaian cawangan yayasan tersebut,” katanya.

amacam jelas tak gambar dinar n dirham tue?..alah…korang bukan tengok DnD…tapi awek tue…hehehe..lawak saja…jangan marah..hehehe…ok..geng letak sekali lagi gambar dinar..besarkan

Dinar dan Dirham Negeri Perak

Dinar

Dirham

amacam….dah jelas..hehehe…lepas nie geng akan update artikal nie lah yek…tak buat artikal baru…hehehe….ok.

jika anda nak belajar ilmu emas..ilmu pelaburn emas…dan nak ketahui kelebihan emas…hubungi saya 013-3385630

RAKAN EMAS ANDA

Update gambar….ehsan dari kawan-kawan pecinta emas 1/3/2011

Perak Today-Majlis Pelancaran Dinar Emas & Dirham Perak Negeri Perak

Kotak Dinar Negeri Perak

1/2 Dinar……1 Dinar……2 Dinar

2Dinar Negeri Perak

Gambar Belakang Dinar Negeri Perak

Harga Jualan Dinar dan Dirham Negeri Perak pada 28/2/2011

Update gambar….ehsan dari kawan-kawan pecinta emas 2/3/2011

Belakang Dirham Negeri Perak ada kalimah yang sama macam dinar

Kotak-Kotak untuk Dinar dan Dirham Negeri Perak

Beginilah rupanya didalam kotak tue

RAKAN EMAS ANDA

Posted in Uncategorized. 9 Comments »

Dinar dan Dirham Negeri Perak Darul Ridzuan

February 28, 2011 — Admin

Assallammualaikum kepada para pembaca sekali..fuhhh dah berdebu dan bersawang dah blog geng916 nie..hehehe..maklum la dah lama sangat tak update…hampir sebulan lebih…pergg lama gila kata orang….maaflah…diharap peminat-2 geng916 tidak tersalah faham kenapa geng tidak update blog nie….sebenarnya geng ada banyak nak cerita pada pembaca-pembaca sekalian…dan ketahuilah apa yang geng akan ceritakan nanti mungkin akan mengejutkan para pembaca…mungkin juga akan memberikan semangat kepada para pembaca jugak…kerana geng sedang buat ujian..senang cakap eksperimen pada geng dan perniagaan emas geng nie…sebab geng tahu ada ramai orang yang mengunakan artikal geng sebagai rujukkan…jadi geng nak pastikan apa yang geng cerita selama nie adalah benar..segala ilmu-2 yang geng ada adalah benar dah sahih…tak lupa juga geng nak tahu sejauh mana dealer-2 dibawah rangkaian geng916 benar-2 berniaga emas…adakah mereka benar-2 beli emas untuk buat biz..atau semata-2 nak saving….

selain dari tue geng jugak sedang standby untuk mendapat respon-2 dari dealer-2 dibawah geng..kerana geng perlukan feedback dari mereka jika terdapat masalah…sebab geng tak tahu apa yang terjadi…adakah mereka ada masalah nak berniaga?perlu training ke…atau geng terlepas pandang keatas apa-apa benda…kerana geng pun manusia ..tak terlepas dari kesilapan…jadi geng perlu penambah baikan…dan jika nak ditambah baik kena ada teguran atau komen-2 yg membina…

dan akhir sekali kenapa geng senyap…sebab geng tengah sibuk….sibuk nak kawin..hehehehe…inilah punca utama…

selepas nie geng akan  ceritakan segalanya berperingkat-peringkat….geng harap para pembaca setia menanti…ok..sekarang kita kembali kepada dunia emas..hehehe..ohhh lupa geng nak ingatkan kepada pembeli-2 emas yang baru…ingatlah…emas adalah pelaburan jangka panjang….jika anda telah beli emas 20gram pada harga RM3200 dan sekarang harga turun kepada RM3165…diharap bersabar….kerana emas nie bukan pelaburan bulanan…sabar…bagi masa…tunggu bulan 6 ini dan hujung tahun nie…kerana dengar cakap-2 kaki forex yang main komidity…mereka mengatakan harga emas dunia boleh mencecah USD1500/oz jadi sabar yek…tapi jangan lupa pada silver….silver pun best jugak..hehehe

baik…mari kita lihat berita hari nie….

BOOOOOOMMMMMM!!!!!!!! Negeri Perak dah hasilkan Syiling Dinar sendiri….Hurrayyyy….satu sorakkan….baik mari kita baca berita dari bernama dibawah

Sumber:-http://bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=567234

amacam….hehehe..perminat-2 emas semakin meluas….tapi kenapa perak buat dinar 999?bukan 916?siapa yang betul nie…hehehehe tentu para pembaca tertanya-2 Public Gold ada dinar jugak…tapi 916….kelantan pun buat dinar jugak dan dicetak oleh Wold Islamic Mint lagi….tapi 917…kenapa tak sama dengan negeri kelantan?

hehehehe…tuan-tuan dan puan-2….apa-apa pun jenis, cop keluaran…lantak le…(kata orang perak) yang penting ianya emas…buat apa kita nak pening-2 pikir siapa betul…dinar mana yang betul..dll…biarlah…yang penting..ianya EMAS dan kita adalah pelabur emas…jadi takyah pening-2….kalau kita baca pada laporan bernama….tujuan Negeri Perak buat dinar atau syiling emas..adalah untuk pelaburan…jadi bila ada unsur pelaburan…semestinya ada spread…jeng-jeng-jeng…berapa agaknya yek…belum tahu lagi…kita tunggu…setakatnie…Dinar yang dikeluarkan oleh Public Dinar susut harganya atau spread adalah 5%-6% sahaja…manakala Dinar yang dikeluarkan oleh kerajaan kelantantiada spread…kerana ianya bertujuan untuk muamalat…sebab tue jika anda ada dengar-2 cerita yang mereka tak suka DnD kelantan dipajak…sebab mereka buat bertujuan muamalat..jadi tuan-tuan dan puan-puan para pembaca jangan marah mereka…mereka adalah pejuang pengunaan DnD….ok..clear..peace of mind

baik mari kita lihat lagi gambar bagaimana yek ghupenye dinar negeri perak nie

amacam?hehehe gembar setakat itu saja yang geng dapat zoom…buat lagi gambar pecah…tapi jangan risau..geng jamin esok mesti ada orang post gambar…jadi geng akan updatekan lagi pasal dinar negeri perak nie…baru lepas nie geng boleh ulas lagi..jadi buat masa nie setakat nie dulu…

jika anda nak belajar ilmu emas..ilmu pelaburn emas…dan nak ketahui kelebihan emas…hubungi saya 013-3385630

sekian dahulu….wasalam

No comments:

Post a Comment